Al jaren stelt Ton Snijders (Lisse, 18 juli 1960) zich in dienst van artiesten als Liesbeth List, Frank Boeijen, Stef Bos en Youp van ’t Hek. Met liefde, daar niet van, maar hij zou ook graag iets aan de wereld nalaten wat helemaal van hem komt. “Iets wat rust geeft, adem heeft, waar muziek af en toe stilte laat klinken tussen de noten.”

Verscheen drie jaar geleden zijn debuutalbum Zwaluw 22, een verwijzing naar een houten strandhuisje in Egmond aan Zee, een jeugdherinnering, op dit nieuwe album komt Ton Snijders Thuis. “Meer dan ooit ben ik thuis, ook thuis bij mezelf,” zegt hij. “Niet dat ik van al mijn twijfels ben verlost. Nog al te vaak druk ik op het linkerpedaal van mijn vleugel om maar zo gedempt mogelijk te klinken, nog steeds kost het me moeite vrij van schaamte naar mijn eigen werk te luisteren, zelden ben ik zeker van mijn zaak. Houd ik wel van mezelf? Als muzikant, als mens?”  

 Ja, luidt het antwoord. Meer dan eerst in elk geval. Hij durfde Emmy Verhey te vragen om haar medewerking en zomaar zei ze ja. “De instrumentatie is rijker dan op mijn vorige cd, met veel ruimte voor de viool dus. Behalve Emmy Verhey speelt ook Ro Krauss, altviool, Rens van der Zalm, vedel, de strijkers van The City of Prague Philharmonic, het Red Limo String Quartet. En ik ben zelf iets meer te horen dan voorheen, meer piano dus ook. Mijn muziek is  concreter geworden, standvastiger, het zijn instrumentale liedjes die een verhaal vertellen. Alleen in Vrouw, daar mocht een bugel nog een solo blazen…”

 Het is het leven zelf waardoor Ton Snijders zich graag laat inspireren. Een ontmoeting op de Posbank waar hij zijn hond Floor uitlaat (Man op de hei), een foto uit zijn jeugd waar hij de omstandigheden niet meer van kent (Verdwenen verleden, een titel van Frank Boeijen). Warm en loom diende zich zomaar aan, ook dat gebeurt. Uitnodiging was een muzikale schets voor het televisieprogramma Tot de dood ons scheidt en Het vervolg een uitgewerkte versie van het liedje Later op zijn debuutalbum. “Eerst klinkt Emmy Verhey er nog wat weifelend, totdat ze bijval krijgt van het Red Limo String Quartet, dan is het een en al overtuiging wat je hoort.” Elke tel  is een oefening om op elke tel een andere harmonie te spelen, met dank aan Sebastiaan Koolhoven wiens compositie hem hiertoe verleidde. “En zo heeft elk liedje een eigen verhaal.”

 Thuis verschijnt in maart 2010 bij V2 Records. Promotiefilmpjes zijn te vinden op YouTube en www.teclats.nl